keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Historiapalanen: EttRy ja Expage

Hevostalli.netissä ja myös muilla virtuaalihevosfoorumeilla pyörineet "Virtuaalimaailman historia" topikit innostivat minut kirjoittelemaan omia muistojani tännekin:D Saa nähdä jos saisin aikaiseksi kirjoittaa useammastakin aiheesta, mutta aloitetaan nyt ainakin yhdellä. Jutut eivät ole kovin asiantuntevia, oman muistin kätköjä vain kaivelen.

Yksi mieleenpainuvimmista yhdistyksistä harrastukseni alkuaikoina oli EttRy, eli Expage- tallien tuki Ry. Vanha osoite on http://expage.com/ettry . Yhdistys perustettiin tukemaan ja auttamaan expage.com osoitteessa talliaan pitäviä. Ensimmäiset merkit yhdistyksestä löytyvät web archivesta helmikuulta 2001 ja viimeiset päivitykset löytyvät syyskuulta 2004. Matkan varrella on ilmeisesti ollut useita pitäjiä, tai ainakin eri osa-alueilla on ollut omia pitäjiään. Ylläpitäjien nimistä ei ole varmuutta, sillä usein hän/he ovat viitanneet itseensä nimellä "EttRy:n väki".

Expage oli vuosituhannen vaihteessa todella suosittu ja helppokäyttöinen sivujentekopaikka etenkin virtuaaliharrastustaan aloittaville. Kirjautumiseen ei tarvittu kuin sivun nimi ja salasana, ja koodeja ei tarvittu yhtään, mikäli niitä ei halunnut käyttää. Kuka tahansa saattoi siis tehdä parissa minuutissa yhden sivun, eikä tallin tekoon ei mennyt kovinkaan kauaa. Nykyään monet vanhemmat harrastajat muistelevat expageaikoja, ja paikasta on tullut jonkunlainen legenda.

Expagesivujen muokkausmahdollisuudet olivat kuitenkin rajalliset, ja pikkuhiljaa edistyneemmät harrastajat siirsivät tallinsa muille sivutiloille ja oppivat tekemän hienompia sivuja. Näille muille sivutiloillehan oli mahdollista saada jopa framet! Tämä aiheutti ihailua ja kateutta useissa, expageen tykästyneetkään eivät olleet innoissaan.

EttRy:n perustettiin näihin aikoihin:
Nyt on alkanut hiljattain SUURI expage- tallien väheksyminen ja huonompina pitäminen. Esim. Geo-talleihin nähden. Expagella saa näet yhtä hyviä talleja kuin Geolla Siksi on perustettu tämä yhdistys - kaikkia expage- talleja varten. Jokainen Expage- talli on tervetullut mukaan toimintaamme ja sitä toivomme myös koko sydämestämme!


Yhdistys keräsi listaa tukitalleista, keräsi näiden ilmoituksia esimerkiksi kisoista tai myytävistä hevosista ja jossain vaiheessa myös kirjoitti lyhyitä arvosteluja talleista. Tarkoitus oli ilmeisesti kerätä yhteen expagetallien omistajia ja näyttää muilla sivutiloilla oleville talleille että expagetalleissakin on tasokkaita yksilöitä. Usein kun esimerkiksi geocitiesissä sijaitsevat tallit eivät myyneet hevosia tai alkaneet yhteistyöhön expagetallien kanssa.

Itse olin EttRy:n toiminnassa mukana tuolloin vuonna 2001, muistan tuon ensimmäisen ulkoasun, muita en. Olin henkeen ja vereen expagelainen, osaksi siksi, etten osannut kirjautua geocitiesiin. Ja sitten kun osasin, niin en saanutkaan pagebuilderia toimimaan kunnolla hitaalla nettiyhteydellämme. FileManagerista en edes tiennyt. Ja kateellisena tietysti tuomitsin geocitiesit sunmuut mahtailuksi.

EttRy oli ensimmäinen yhdistys, jonka toimintaan oikeasti osallistuin, VRL oli ehkä minullekin jo tuolloin tiedossa, mutta en pitänyt sitä mitenkään erityisen suurena juttuna silloin. Se taisi olla niihin aikoihin geocitiesissa, ja EttRyläisenä suhtauduin näihin "leveilijöihin" hyvin ennakkoluuloisesti.

Expage kuitenkin "petti" faninsa, kun sieltä täältä alkoi katoilla yksittäisiä sivuja. Niiden tuhoutumisen syytä ei koskaan ainakaan minulle saakka kantautunut, mutta koko paikkaan meni usko. Itsekin siis siirryin geocitiesille vuoden 2002 lopulla, expage pisti lopullisesti lapun luukulle alkuvuodesta 2007. Kaikki loputkin expagessa olleet sivut katosivat sen myötä, ja harvoja enää löytyy web archivenkaan kautta.

Edelleen monet kuitenkin muistavat nämä aktiiviset expageajat, ja muistelevat niitä ainakin virnuillen. Itse muistan vieläkin jopa parit kivat expagen omat taustamusiikit:D Ja hirmuiset väriyhdistelmät. Kaikessa karmeudessaan ne oli hyvin hauskoja aikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti